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dc.contributor.advisorBALLINAS DIAZ, EVARISTO JULIO; 206070
dc.contributor.authorSelvas Castellanos, Marco Antonio
dc.creatorSelvas Castellanos, Marco Antonio;*CA1345526
dc.date.accessioned2021-04-08T06:25:21Z
dc.date.available2021-04-08T06:25:21Z
dc.date.issued2020-08
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12753/1487
dc.description.abstract"The cacaté or cachichín, is an edible wild fruit that is produced in Mexico (Veracruz, Chiapas) and Guatemala; it belongs to the family Icacinaceae. The physical and chemical parameters of the cacate oil Oecapetalum mexicanum Greenm & Thomps and the fatty acid profile of the cacaté were determined. The oil was extracted with hexane by the soxhlet system, and three samples were analyzed for density, acidity index, saponification index, iodine index and free fatty acids. Two samples of the cacaté from two different crops (2007 and 2008), were analyzed by chromatography in an HPLC equipment to determine the fatty acid profile. Regarding the results obtained, information is presented on the average weight of the fresh fruit, which was 3.8 g, with an edible portion of 53%. The moisture content was 52.3%, that of dry matter 47.4% and the pH of 5. The dry matter of the grain without shell is rich in oil, finding 35% of this parameter. The percentage of raw fiber, ashes, carbohydrates and protein was equally as high as 4.15, 3.15, 44.50 and 13.20 respectively The fatty acid profile definitely provides the difference in nutritional value of this oil, especially in relation to the content of unsaturated fatty acids, presenting a marked difference in linoleic acid (49.9-53.4%) compared to avocado oil (12.87%). It is concluded that the cacaté as a food with high oil content (35%) and linoleic acid, its consumption in the region should be promoted. The metabolizable energy calculated based on the Atwater factors was 5.46 Kcal / g. "es_MX
dc.description.abstract"El cacaté o cachichín, es un fruto silvestre comestible que se produce en México (Veracruz, Chiapas) y Guatemala; pertenece a la familia Icacinaceae. Se determinaron los parámetros físicos y químicos del aceite de cacaté Oecapetalum mexicanum Greenm & Thomps y el perfil de ácidos grasos del cacaté. El aceite fue extraído con hexano por el sistema soxhlet, y tres muestras fueron analizadas para densidad, índice de acidez, índice de saponificación, índice de yodo y ácidos grasos libres. Dos muestras del cacaté de dos diferentes cosechas (2007 y 2008), fueron analizadas por cromatografía en un equipo de HPLC para determinación del perfil de ácidos grasos. Respecto a los resultados obtenidos se presenta información al peso promedio del fruto fresco el cual fue 3.8 g, con una porción comestible de 53%. La proporción de humedad fue de 52.3 %, el de materia seca de 47.4 % y el pH de 5. La materia seca del grano sin cáscara es rica en aceite, encontrando un 35% de dicho parámetro. Se puede apreciar de igual manera el porcentaje de fibra cruda, cenizas, carbohidratos y proteína fue de 4.15, 3.15, 44.50 y 13.20 respectivamente El perfil de ácidos grasos proporciona definitivamente la diferencia en valor nutricio de este aceite, muy especialmente en relación al contenido de ácidos grasos insaturados, presentando una marcada diferencia de ácido linoleico (49.9-53.4%) respecto al aceite de aguacate (12.87%). Se concluye que el cacaté por ser un alimento con alto contenido en aceite (35%) y ácido linoleico, debería promoverse su consumo en la región. La energía metabolizable calculada con base a los factores de Atwater fue de 5.46 Kcal/g. "es_MX
dc.formatpdfes_MX
dc.language.isospaes_MX
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.subjectCacatées_MX
dc.subjectOecopetalum mexicanum Greenm & Thompses_MX
dc.subjectaceitees_MX
dc.subjectcaracterización fisicoquímicaes_MX
dc.subjectperfil de ácidos grasoses_MX
dc.subjectoiles_MX
dc.subjectphysicochemical characterizationes_MX
dc.subjectfatty acid profilees_MX
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍAes_MX
dc.subject.otherNutrición y Alimentoses_MX
dc.titleCaracterización Físico-Química del aceite crudo de cacate (Oecopetalum mexicanum Greenm)es_MX
dc.typeTesis de maestríaes_MX
dc.identificator6es_MX
dc.rights.accessopenAccesses_MX


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